-
#9 Wat vind ik van Web 2.0.
Zie ook mijn verhaal hierboven.
Het is er en het is niet te stoppen.
Privé en zakelijk is het zaak heel selectief om te gaan met de mogelijkheden. Tenminste als je de uren achter de computer een beetje in de touwen wilt houden.
Selectief wil niet zeggen dat je er niets mee moet doen. Als ik nu een bedrijf begon met één of enkele personen, zou ik mijn mail en agenda regelen met gmail of zoho of yahoo, enz. Voor grotere organisaties (zoals het bibliotheken netwerk) moet je dat eerst nog eens goed afwegen.
Het nemen van zo'n beslissing is zagen aan de poten van de stoel van de ICT afdeling. Er zijn zeker praktische bezwaren die een volledige stap naar web 2.0 voor alle toepassing onmogelijk maakt. Als je dus gebruik wilt maken van de gratis diensten van bijv. Google, moet je een weloverwogen keuze maken. Dit wel en dat niet. Dit voordeel pakken en dat nadeel slikken we. Uiteindelijk moet het een kostenafweging worden.
Wat je ook gebrukt en inricht op het web er moet een goede procedure zijn voor het beheer en dat moet aandacht hebben en houden. Aan onze ontdekdebieb ontbreken bijv. regelmatig plaatjes. Enige regie kan ook geen kwaad. Het is bijv. jammer dat er veel verschil is in de inrichting van de sites voor de clusters. Anderzijds zijn er weinig gebruikers die regelmatig informatie voor alle clusters zoeken.
Het valt niet mee om het webslagveld te overzien waar wij als BSF mee te maken hebben (incluis intranet). Ik begrijp dat er nu geprobeerd wordt om daarin te snoeien. Het is de kunst (en niet makkelijk) om een overloop te maken naar een nieuwe meer gereduceerde omgeving. Web 2.0 biedt kansen. Ik denk dan bijv. aan de nieuwsbrief, die zou wel in een blog kunnen.
23dingen gaat over zaken die op het web worden aangeboden. Applicaties die je laat bouwen of die gebouwd worden voor heel selectief gebruik, vormen een heel andere web 2.0 categorie. Denk aan de aquabrowser. Daarvoor is het nodig om te snappen hoe de achterdeur van deze applicaties werkt. In dit geval de data uit Bicat. Hoe komt die data daarin en hoe kan dat gebruikt worden, hoe kan de functionaliteit ontwikkeld worden en aangeboden aan de gebruiker. Dit is geen onderdeel van deze cursus.
Tot zover mijn visie. Persoonlijk beperk ik mij tot datgene wat ik nodig vind of gebruiken moet.
Deze cursus is wat dit betreft ongewenst. 'Been there, done that', zou ik willen zeggen.
zondag 17 januari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik had al begrepen dat je deze cursus voor jezelf niet nuttig vind. Ik ben blij dat je toch de moeite doet om duidelijke, kritische blogs te schrijven. Voor een heleboel mensen die 23 dingen oden gaat er een wereld open en dat is het doel van deze cursus ook. En er zijn natuurlijk altijd een aantal mensen die al heel actief zijn en voor wie deze cursus minder nuttig is. Er is echter besloten dat iedereen deze cursus moet doen, dus ook jij. Misschien zou je je kennis kunnen gebruiken om collega's die wat minder bedreven zijn via reacties te helpen of te motiveren.....
BeantwoordenVerwijderenGr. Janneke